Här nedan ska vi ge dig ny information och nya kunskaper om ett yrke som många inte tänker på – men som gör en enorm skillnad i vår vardag. Om du exempelvis åker över en bro så gör du detta som en direkt följd av det arbete som en anläggningsdykare lagt ner. Samma sak om du vandrar längs med en kaj i riktning mot din egen båt.
En anläggningsdykare är en yrkesman som utför alla arbetsuppgifter som sker under vattenytan. Här nedan ska vi ge dig lite mer kött på benen och detta genom att svara på några vanliga frågor – enligt följande:
Vad gör en anläggningsdykare i Stockholm?
De flesta uppdragen handlar om att svetsa och utföra olika betongarbeten under vatten. En anläggningsdykare är expert på att exempelvis arbeta med anläggning för broar, kajer och annan typ av infrastruktur som sker under vattnet. Det gäller även för framtiden. Då en bro är färdigställd så åligger det en anläggningsdykare att utföra inspektioner samt – vid behov – reparationer och säkerställa funktionalitet och säkerhet genom detta.
Kan en anläggningsdykare bistå vid sanering?
Ja, det är inte ovanligt att se en anläggningsdykare hjälpa till i samband med att exempelvis en båt gått på grund. Dels för att säkerställa en trygg bogsering, men även för att se till att ingenting läcker ut. Annan typ av sanering – som att rensa upp botten – är också vanligt att se att en anläggningsdykare kan åta sig att ta hand om.
Vilka andra uppdrag utför en anläggningsdykare?
Det kan handla om att placera ut – med stor precision – kablar för vatten och energiförsörjning under vattenytan. Likväl exempelvis pipelines som ska sättas up på havsbotten. En anläggningsdykare kan i stort sett utföra alla typer av arbeten under vatten.
Är det ett farligt yrke?
Ja, det finns stora risker – av uppenbara skäl – att arbeta som anläggningsdykare. Man arbetar alltid som ett team och sätter alltid säkerheten i första rummet. Allt sker med en rejäl riskbedömning som grund – och man följer också tydliga protokoll och rutiner för att undvika olyckor och personskada. Yrket är farligt, men har blivit säkrare.
Mer information kan du hitta här: anläggningsdykare.se