Kategorier
Bygg

Med rätt isolering kan du kraftigt sänka dina uppvärmningskostnader

Isoleringen har stor betydelse för uppvärmningskostnaderna. Men den måste göras på rätt sätt annars kan man drabbas av mögelskador. Här är några goda råd.

Tidigare brydde vi oss inte särskilt mycket om isolering eftersom värme var relativt billigt. När det var kallt ute höjde vi bara värmen på elementen eller eldade ännu mer i kaminen eller kakelugnen. Det var en självklarhet att ha t-tröja på sig inomhus på vintern och man kunde gå barfota utan att frysa om fötterna.

Men så är det inte längre sedan energipriserna stigit och vår miljömedvetenhet ökat. Nu ser vi i stället om våra hus och isolerar väggar, tak och golv samt renoverar eller byter fönster och dörrar så att de inte läcker lika mycket värme. Allt för att slippa lägga stora summor på värme.

Tyvärr är det inte ovanligt att man isolerar lite för mycket eller väljer fel typ av isolering. Då försämras ventilationen och inomhusluften blir inte sällan fuktig. Det i sig kan göra att mögelsporer får fäste och börjar spridas i fastigheten.

Med för mycket isolering kan huset bli angripet av mögel

Vill man tilläggsisolera sitt hus ska man ta hjälp av ett företag som är experter på isolering i Uppsala. Det bästa är att först jämföra priser genom att ta in offerter från två till tre olika firmor. Men man måste även ta reda på vilka olika typer av isolering som de arbetar med och göra research om de olika materialens för- och nackdelar. 

Det företag man sedan väljer att anlita ska vara certifierat och även kunna lämna referenser från tidigare kunder. Ett seriöst företag kan också komma med tips och råd om hur man väljer en typ av isolering som passar huset. Då fukt och mögel är det största problemet när man isolerar kan det vara bra att välja ett material som är fuktsäkert och inte populärt bland skadedjur, som exempelvis cellulosa. 

Cellulosa tillverkas av återvunna tidningar och räknas som ett organiskt och miljövänligt isoleringsmaterial. Detta då det har liten miljöpåverkan till skillnad från material som mineralull som kräver massor av energi vid tillverkningen.