Prefabricering är ett enkelt sätt att få ut färdig VVS till ett bygge. Det kommer då att bli ett lite mer standardiserat utförande för att det ska löna sig.
Att förproducera produkter, eller i det här fallet olika byggsatser till en byggplats, har visat sig vara effektivt när det gäller kostnader. Den som varit med och deltagit i byggbranschens hektiska värld vet att varje minut som är insparad tid är en välkommen och efterlängtad gåva.
Prefabricering av olika moment i ett bygge har därför blivit mycket väl mottaget. Det passar sig alldeles utmärkt att använda prefabricerade delar till en byggnad som inte ska vara specialbyggd. När så är fallet måste det gamla knepet att bygga på plats dammas av och användas igen.
Prefabricering har visat sig vara lönsamt på flera sätt. Dels gynnar det miljön, dels är det avsevärt snabbare att bygga själva delen. Det tar dock lite längre tid med själva planeringsstadiet av hela projektet. Det är ju viktigt att allt ska stämma in i minsta detalj när det inte går att ändra på plats.
Prefabricering av VVS kontra tillgänglighet vid platsbygge
I samband med att man startar upp prefabricering av VVS har man tagit steget till att industrialisera stora delar av byggprocessen. Många arbetsmoment som tidigare skedde på plats har nu i stället flyttat in till en fabrik där allt sköts. Givetvis inom ramen för det som är möjligt.
Vad som är till fördel med att bygga VVS på plats kan vara att det är mer lättillgängligt om det finns ett byggvaruhus i närheten dit man kan åka när det behövs delar. Det är inte så många fabriker som sysslar med prefabricering i alla städer. Åtminstone inte i skrivande stund.
Det blir lite fler och längre transporter med prefabricerade VVS-moduler men det kan vägas upp av den snabba byggprocess som förhindrar att alla byggherrar får magsår. Snabbare byggprocess ger en bättre möjlighet att hålla tidsschemat för alla som är inblandade. Uppstår det problem på plats kan dock byggnation som sker, just där och då vara bättre.
Läs mer om detta på webbsida: kjprefab.se