Kategorier
Bygg

Fiberbetong har många användningsområden

Fiberbetong är ett hållbart material som har många användningsområden. Det kan också göra de mest komplicerade konstruktionerna möjliga. Vi berättar hur.

Fiberbetong är ett material som har ett stort användningsområde och som även har revolutionerat byggindustrin. Detta då det är ett material som är extremt hållbart men som också är relativt lättarbetat. Det är fibrerna som gör betongen så hållbar och möjliggör de mest komplicerade konstruktionerna. Tidigare var tjockleken en avgörande faktor för hur hållbar en betongkonstruktion var men detta gäller inte när man använder fiberbetong.

Med hjälp av fiberbetong kan man skapa tunna och finare konstruktioner utan att tumma på hållbarheten. Detta har många gånger en estetisk fördel men gör också att man inte behöver använda lika mycket betong som tidigare vilket så klart är kostnadseffektivt, men också bra för miljön. Fiberbetong är väldigt populärt inom arkitektur och design eftersom det är så flexibelt. Det går även att färga in betongen vilket gör att användningsområdet ökar ytterligare.

Var används fiberbetong?

Fiberbetong används vid konstruktion av byggnader för att gjuta fundament, golvplattor och bärande väggar. Materialets hållbarhet gör konstruktionen väldigt stabil. Att bygga med fiberbetong gör också att man slipper en hel del underhållsarbeten i framtiden. Detta eftersom fiberbetong inte lika lätt drabbas av sprickbildning. Men materialet är till skillnad från andra betongtyper flexibelt och kan böjas, tack vare fibrerna. Detta gör materialet populärt bland möbeldesigners och arkitekter.

Det kan vara bra att känna till att fibrerna i betongen också gör den svårare att blanda till och lite krångligare att använda. Ska man köpa fiberbetong kan det vara bra att vända sig till ett företag som hjälper till att blanda betongen men även gjutning och efterarbete om det behövs. Ta in offerter från olika firmor och jämför. Titta även på referenser och vilka andra typer av byggen som firman har levererat fiberbetong till.