Kategorier
Bygg

Stenhus i Skåne – från historia till framtid

När du bygger stenhus i Skåne följer du en lång tradition, samtidigt som du får ett energisnålt och välisolerat hem. Stenhus är hållbara och eleganta.

Skåne är mer än bara vajande rapsfält, böljande åkrar och vackra kustremsor. Det finns även en lång historia av spännande byggnader och konstruktioner, som man ser än idag. Den som besöker Skåne ser säkert arkitektoniska likheter mellan olika skånska städer och Danmark. Vilket ju så klart inte är konstigt, med tanke på Skånes historia.

Kanske har du hört talas om den klassiska skånelängan? En speciell sorts bostadshus som du säkert känner igen om du ser den. Det är även vanligt med stenhus i Skåne. Det är på grund av det fuktiga och blåsiga klimatet, som gör att trähus blir extra utsatta för mögel, röta och vattenskador. Historiskt var stenhus vanligt förekommande delvis på grund av bristen på timmer.

Energieffektiva stenhus

Om du väljer att bygga ett stenhus i Skåne har du alltså inte bara historien med dig, utan även fördelarna konstruktionsmässigt. Idag kan givetvis även trähus vara täta och skyddas mot klimatet, men det är ändå något speciellt med stenhus. De är vackra och majestätiska, samtidigt som man vet att de kommer stå emot tidens tand på ett väldigt bra sätt. Stenhus har även unika isoleringsegenskaper, som kan hålla nere både värme- och kylandekostnader.

Eftersom lufttätheten är hög i stenhus hålls både kyla och fukt ute. Du som någon gång besökt en kyrka eller annan byggnad i sten vet att det ofta är svalt och skönt därinne när vädret ute är hett. Detta är tack vare stenens tröghet gällande att ta upp värme. Läs mer om stenhus på denna webbsida: https://provinshus.se/